Нужните продукти
- 4 яйца
- 120гр фъстъчено брашно
- 2-3 с.л. еритриол
- 50 гр мед
- 200 гр скир ванилия/протеинов пудинг
- 200гр. ананас
- 100 гр. ягоди
- 1 пакетче желатин
- ванилия
- 1/2 бакпулвер
Начин на приготвяне
- Разделете белтъците от жълтъците
- Разбийте белтъците с подсладителя и щипка сол
- Разбийте жълтъците с ванилията и бакпулвера
- Пресейте брашното.
- Смесете много внимателно белтъците, жълтъците и брашното като го прибавяте постепенно
- Изсипете във форма, голяма около педя и печете 20-30 мин. на 160 градуса с вентилатор
- Оставете опечения блат да се охлади.
- Разтопете желатина с много малко вода на водна баня. Към него добавете протеиновия пудинг и смесете добре. Може да ползвате извара, скир или друг протеинов продукт. Ако е с натурален вкус, добавете подсладител или мед към него.
- Разрежете блата на две.
- Разтворете меда в 100-150 мл. вода.
- С разтворения мед сиропирайте блатовете.
- Сложете горния блат във формата, в която сте пекли. Отгоре подредете тънки парчета ананас.
- По стените на формата подредете тънки резени ягода.
- Изсипете крема.
- Хубаво е да оставите за около час в хладилник, за да може кремът леко да стегне. Но може и веднага да сложите другия блат отгоре.
- Когато сте сложили втори блат, декорирайте с останалия ананас и ягоди.
- Оставете в хладилник поне 4 часа
И малък бонус, ако правите тортата за деца :) Вместо желатин, разтопете натурални желирани бонбони (около 100гр.) и смесете тях със скира. Правила съм и двата варианта и с тях определено има разлика. Вече на много места могат да се намерят желирани бонбони без изкуствени подсладители и овкусители, та дори и без захар.