Нужните продукти
- 2 големи зелени чушки.
- 1 глава стар лук.
- 1 червена чушка.
- 1-2 домата.
- ½ ч.ч. ориз.
- ½ ч.ч. пилешка/пуешка/соева кайма.
- 2 с.л. мазнина
- Сол
- Черен пипер
- Червен пипер
- Пушен червен пипер
- Чубрица
- Сушени зеленчуци
Начин на приготвяне
- Задушете лука и морковите в мазнината.
- След като омекнат, добавете червената чушка, доматите и сушените зеленчуци. Доста по-лесен вариант е да добавите 3-4 с.л. био едро смляна лютеница или домашна такава.
- Оставете да се готви 5-6 мин.
- Добавете каймата. Пилешка кайма може да си направите като смелите пилешки гърди в кухненския робот. Ако ползвате соева кайма, предварително я накиснете в гореща вода за 15 мин. и когато е готова, я добавете към останалите продукти на котлона.
- Добавете ориза и 1 ½ ч.ч. вода. Количеството вода зависи от това колко е диаметъра на съда и съответно колко бързо се изпарява течността.
- Гответе докато течността се изпари и оризът е почти готов.
- Разполовете чушките и махнете семките.
- Напълнете чушките с готовата смес и печете, докато са готови.
- Като допълнение към ястието може да настържете малко пармезан или веган сирене върху чушките и да запечете за още минута-две, докато се разтопи.
- При рецепти с високо съдържание на въглехидрати е важно да се следи мазнината да е на минимум. За това и в рецептата каймата е от бяло месо.
Ако тази статия ви е харесала, не забравяйте да я споделите с приятели!