Нужните продукти
• 250 гр. праз лук
• 3 големи моркова
• 250 гр. червена леща
• 8 с.л. с.л. мазнина: кокосово масло без аромат, олио от гроздови семки, зехтин за готвене
• Сушени зеленчуци
• Мащерка
• Къри
• 200 гр. овесени ядки
• Сол на вкус
Начин на приготвяне
- В 4 с.л. мазнина задушете нарязания праз лук и морковите.
- Освен посочените опции, може да използвате всяка една мазнина, която търпи висока температура.
- След като зеленчуците се задушат, добавете лещата, заедно с подправките.
- Сипете 500 мл. вода и оставете да къкри на слаб огън.
- Разбърквайте периодично, като внимавате сместа да не залепне и да се вари равномерно.
- Целта е накрая да не остане абсолютно никаква течност в съда и да се получи много гъста каша.
- След това, свалете от котлона и добавете предварително смлените на брашно овесени ядки.
- Вместо тях може да използвате също: пълнозърнеста галета, нахутено брашно, ленено брашно и овесени трици.
- Разбъркайте до пълно смесване на продуктите.
- Оставете да се охлади и овесеното брашно да набъбне, за да могат да се оформят хубави топки, без да се разпадат.
- Намажете хартия за печене с останалата мазнина и върху нея оформете кюфтенцата.
- Може да ги намажете и отгоре с много малко мазнина.
- Печете до готовност на умерена фурна.
- Вариант на приготвяне е на незалепващ тиган или на грил-тиган, като в този случай ще е необходимо по-голямо количество мазнина.
- Поднесете с купичка Гуакамоле или салата по избор.
- Количеството е за 30 бр. кюфтенца.
Ако тази статия ви е харесала, не забравяйте да я споделите с приятели!