Нужните продукти
- 1 ч.ч. сурово кашу
- 1 с.л. агар-агар
- 2 с.л. хранителна мая
- Сока на ½ лимон
- 1 капсула пробиотик
- Пушен червен пипер
- Сладък червен пипер
- Чубрица
- 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне
- Смелете кашуто с 1 ч.ч вода и лимоновия сок. Ако е предварително накиснато, водата е по-малко. Продуктите не трябва да са студени.
- Кипнете 1 с.л. агар-агар в 50-100мл. вода, докато стане напълно гладък и прозрачен, без песъчинки. Това е най-трудната стъпка от рецептата. Наблюдавайте внимателно да не загори или да не е напълно разтворен. Течността, към която го добавяте трябва да е със стайна температура, защото агар-агарът се втвърдява веднага при допир със студени продукти.
- Добавете към кашуто, заедно със солта, пробиотика и маята.
- Разбивайте до напълно гладка консистенция.
- Колкото по-малко течност използвате, толкова по-хубаво ще стане сиренето.
- Ако блендера ви не е толкова силен, накиснете предварително кашуто.
- Налейте в силиконови форми и отгоре покрийте с подправките.
- Може да добавите и лют червен пипер.
- Ще разберете дали сте се справили с агар-агара, ако след 15 мин в хладилник, сиренето е започнало да се втвърдява.
- На следващия ден сиренето придобива приятен млечно-кисел вкус, заради действието на пробиотика.
- Количеството е за 4 порции. Трайността в хладилник средно е 4-5 дена.
- Друг вариант на приготвяне е да не слагате лимонов сок и да разчитате на ферментацията на пробиотика. В този случай, след като първоначално сиренето стегне, го прехвърлете в съд с решетъчно дъно, за да се отцежда отделената вода. Оптимален вкус се постига на втория ден.
Ако тази статия ви е харесала, не забравяйте да я споделите с приятели!